Svart stripe – 3. cup

Koreansk navnHangeulNorsk navnKommentar
Bon guk geom sekvenser
Waeryak왜략Utvendig strykende oppoverkutt
Naeryak내략Innvendig strykende oppoverkutt
Waenaeryak왜내략Innvendig og utvendig strykende oppoverkuttKombinasjon av waeryak etterfulgt av naeryak.
Geumkye dongnip jinjeon kyeokjeok se금계 독립 진전 격적 세Hanestilling Geumkye dongnip betyr "Golden rooster stands on one leg".
Golden rooster-stillingen minner om Hakdari seogi i Taekwondo, men beinet som er løftet skal forsvare skrittet, og ha avstand mellom fot og kne på stambeinet.

Navnmessig kan man også bytte ut kyeokjeok med saljeok (살적). Hele navnet blir da Geumkye dongnip jinjeon saljeok se.
Jwa u gamgi좌 우 감기Venstre og høyre sverddrillGamgi betyr å slynge seg rundt noe. Forsvarer hver side av kroppen med en drill-lignende bevegelse i sverdet. Man skal dekke hele kroppen, ikke bare vri håndleddet, men bruke armen.
Maengho eunlim se맹호 은림 세Villtiger-stillingBeveger seg bort fra en motstander samtidig som man blokkerer, angriper deretter en annen motstander bak seg.
Anja se안자 세Vill-gås stillingSpinner og kutter heulteo chigi.
Balcho simsa se발초 심사 세Finne slangen i gressetSpinne rundt og kutter skrått ned. Anbefales at første teknikk er pegi, og andre chigi, for å få til en god flyt og sats i hoppet.
Jocheon se조천 세Morgen-himmel-stillingSverdet holdes over hodet og man sjekker slagmarken
Geumkye dongnip jwa u yogyeok se금계 독립 좌 우 요격 세Hanestilling, etterfulgt av venstre og høyre kuttMellom først og andre kutt roterer man baklengs, og man skal bruke rotasjonen og hofta for å få kraft inn i kuttet
Baekwon chuldong se백원 출동 세Hvit ape-teknikkBaekwon chuldong se betyr "White monkey leaving the valley". Starten på denne teknikk-sekvensen er samme som i Yedo 12 (Chan gyeok se).
Si u sangjeon se시 우 상전 세Enhornet okses kampstillingSi u sangjeon se betyr "Single-horned bull fighting posture". Her må man passe på å ikke få for smal stilling sideveis, spesielt for skråkuttet som går oppover.
Spydteknikker
Yongyak jaeyeon se용약 재연 세Dragen stuper ned i dammenUtgangsstillingen i Ki Chang
Sjekk: Legge til sewo jireugi?
Geogeuk se거극 세Løfte spydetSjekk: Legge til at man slår ned?
Yacha tamhae se야차 탐해 세Lete etter demonen i sjøenKlarstilling hvor man setter spydet under armhulen.
Jungpyeong se중평 세Stikk i midtenSjekk: Stikket er vel egentlig mot halsen, selv om det heter "Even/flat/mid-level posture"
Jinwang magi se진왕 마기 세Svinge spydet innover og utover i magehøydeHensikten er å spre motstandere eller holde dem på avstand
Hanshin jeomgi se한신 점기 세Sirkelblokkering med venstre fot forrerst.Blokkering i en sirkelbevegelse med bakerste hånd høyt og forrerste hånd lavt. Venstre ben er forrerst, og løftes samtidig.
Navnet betyr "General Hanshin inspiserer flagget".
Pokho se복호 세Sirkelblokkering med høyre fot forrerst.
Som Hanshin jeomgi se, men med høyre ben forrerst.
Navnet betyr "Liggende tiger-stilling"
Twesan saekhae se퇴산 색해 세Høyt stikkNavnet betyr "Demningstilling". Man stikker her mot en motstander på en hest.
Eungyo chulhae se은교 출해 세Spinne rundt og slå med spydet mot hodehøydeSilver dragon leaving the sea posture
Sideveis blokkeringFinnes ikke noe koreansk navn i boka på denne teknikken,
Spinne rundt og blokkere skrått oppoverFinnes ikke noe koreansk navn i boka på denne teknikken,
HoppstikkFinnes ikke noe koreansk navn i boka på denne teknikken,

Mønster og filosofi:

Sverd: Bon guk geom

Bon guk geom er opprinnelig en sverddans, og måten å bevege seg på skal gjenspeile dette. Dette betyr at mønsteret skal gås med en sammenhengende flyt. Et generelt tips for å unngå at man stopper opp er å gå pegi- i stedet for chigi-teknikker der det er mulig. I tillegg bør man øve på sammenhengen mellom jwa u gamgi og det påfølgende stikket, ettersom dette er en mye brukt teknikk i mønsteret.

I tradisjonell koreansk dans synker man ned i kroppen når man beveger seg. I bon guk geom kommer denne bevegelsen tydeligst fram i waeryak og naeryak, samt baekwon chuldong se. I waeryak og naeryak bruker man momentumet fra at kroppen reiser seg etter å ha sunket sammen til å skape kraft inn i kuttet. I teureochigi som etterfølger waeryak og naeryak må man passe på å ha god avstand mellom sverdet og hodet for å unngå å slå seg selv i hodet.

I hanestillingene er det viktig å være jordet samtidig som man strekker seg opp mot himmelen. For å skape balanse og stabilitet må man samtidig komprimere kroppen mot sitt eget senter. Hensikten med disse stillingene er å fremstå som såpass truende at motstanderen vil gi opp. Samtidig skal man være klar til å styrte frem og angripe raskt.

I Norge er standard-versjonen at vi utfører jwa u gamgi, waeryak og naeryak med kun en hånd. Det er dog greit å vite at disse teknikkene også kan gjøres med begge hender på sverdet.

 

Flaggspyd: Ki chang

Ki chang skal ha store og luftige bevegelser. Siden det er et spyd er hovedteknikkene å stikke. Det er viktig å fokusere på hva den bakerste hånda gjør, ettersom det er den som i stor grad skal lage bevegelsene.

Man må også huske at det skal være et flagg på spydet. Dette kan brukes for å forvirre motstanderen og gjøre det vanskelig for ham å se hva som kommer av teknikker.